Komfurer
Tips til energibesparelse - ovn:
- Forvarm kun ovnen, hvis den er angivet i madlavningstabellen eller din opskrift.
- Brug mørke eller lakede eller emaljerede bageplader, da de absorberer varmen langt bedre.
- Sluk for ovnen 10/15 minutter inden den indstillede tilberedningstid. Fødevarer, der kræver længerevarende madlavning, fortsætter med at lave mad selv, når ovnen er slukket.
Tips til energibesparelse:
- Brug gryder og pander med bund i samme bredde som brænder / kogezonen.
- Brug kun fladbundede gryder og pander.
- Brug den rigtige mængde vand til madlavning og hold potten dækket.
- Brug en trykkoger for at spare endnu mere energi og tid.
Gaskogeplader
Denne kogeplade har brændere med forskellige diametre. For bedre brænderydelse skal du holde dig til følgende regler:
- Brug gryder og pander med flad bund og med samme bredde som brænderne eller lidt større.
- Brug kun fladbundede gryder og pander.
- Brug den rigtige mængde vand til madlavning og hold potten dækket.
Keramiske elkogeplader uden induktion och elkogeplader med strålningskogezoner
- Få mest muligt ud af din kogeplades restvarme ved at slukke for denet par minutter før du er færdig med at lave mad.
- Bunden på din gryde eller pande skal dække kogezonenfuldstændigt; en beholder der er mindre end kogezonen vil forårsage energispild.
- Dæk dine gryder og pander med tætte låg, mens du koger og brug så lidt vand som muligt. Kogning med låget af vil i højere grad øge energiforbruget.
- Brug kun fladbundede gryder og pander.
Induktionskogeplader
- Få mest muligt ud af din kogeplades resterende varme ved at slukke for den et par minutter, før du er færdig med at lave mad.
- Bunden på din gryde eller pande skal dække kogepladen fuldstændigt; en beholder, der er mindre end kogepladen, vil forårsage spild af energi.
- Dæk dine gryder og pander med tætte låg, mens du laver mad, og brug så lidt vand som muligt. Tilberedning med låget af, vil kraftigt øge energiforbruget.
- Brug kun fladbundede gryder og pander.
Ovne
- Brug mørkfarvet eller emaljebelagt køkkengrej i ovnen, da varmetransmissionen bliver bedre.
- Når du laver dine retter, skal du udføre forvarmning, hvis det anbefales i brugsanvisningen eller i madlavningsinstruktionerne.
- Ovnen må ikke åbnes for ofte under tilberedningen.
- Prøv at tilberede mere end et fadl i ovnen samtidig, når det er muligt. Du kan lave mad ved at placere to fade på samme plade.
- Tilbered mere end en ret efter hinanden. Ovnen vil allerede være varm.
- Du kan spare energi ved at slukke for ovnen et par minutter inden tilberedningen er helt færdig. Åben ikke ovndøren.
- Afrim frosne retter, inden de tilberedes
Emhætter
- Start emhætten på den laveste hastighed, når du begynder at lave mad,og lad den fortsat køre i et par minutter, når du er færdig.
- Forøg kun hastigheden hvis der er meget røg og damp og brug kun boost hastighed(erne) i ekstreme situationer.
- Udskift trækulsfilteret(filtrene), når dette er nødvendigt, for at opretholde en effektiv lugtreduktion.
- Rengør fedtfilteret(filtrene), når dette er nødvendigt, for at opretholde en effektiv fedtfiltrering.
- Anvend den største diameter til kanalsystemet i denne vejledning, for at optimere virkningen og minimere støjen.